7
Mayıs 2018 tarihinde Samsun Sevgi gölü parkında İl Müdürlüğümüz tarafından organize
edilen Mantar Şenliği programı;Sayın Valimiz Osman KAYMAK,Samsun Büyükşehir Belediye
başkanı Zihni ŞAHİN, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nail KIRMACI, protokol,
Mantar üreticilerimiz ve çok sayıda vatandaşımızınkatılımları ile
gerçekleştirildi.
Valimiz Sayın Osman KAYMAK, mantar üretiminde kentin bir
başarı hikâyesi olduğunu söyledi.
Samsun'da 9 yılda mantar üretiminin 30 tondan 1500 tona çıktığına işaret
eden Kaymak, "Bundan sonra mantar ihracatı yapılması bizlerin arzu ettiği
bir üretim şeklidir." Mantarın bütün kamu
kurumlarında tüketilmesi için elimizden ne geliyorsa yapacağız. Desteklemeye
devam edeceğiz, Samsunda mantar üretiminin sürekli ve sürdürülebilir olması
ayrıca bir başarı olduğunu belirtti.
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahinise, Türkiye'de her alanda gelişmeler yaşandığına işaret
ederek, "Mantar ihracatına başlanması bizi çok mutlu etti. Ülkemizde
üretilen ürünlerin ihraç ediliyor olması tarımda iyi olduğumuzu gösteriyor.
Mantar üretiminin Samsun'da birkaç kişi ile başlayıp 70 kişiye ulaşması gerçek
bir başarıdır. Umarım bu sayı daha fazla yukarıya doğru gider."Büyükşehir
Belediyesi olarak geçmişte olduğu gibi gerek mantar, gerekse diğer tarım
ürünlerine olan desteğimiz gelecekte de artarak devam edecek ifadesini
kullandı.
Samsun
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nail KIRMACI;
Samsunda ve ülkemizde Mantarların mucizevi faydalarından
halkımızın daha fazla yararlanması ve tüketiminin yaygınlaşmasını sağlamak
amacıyla akabinde üretimin artırılması için mantar şenliği programını
gerçekleştirdiklerini, Mantarların mucizevi faydalarından AB ülkeleri kişi başı
yıllık 3 kg faydalanırken ülke genelinde 500 gram kişi başı tüketimin olduğunu,
bu miktarın yeterli olmadığını, Bu şenlik ile halkımızın özellikle geleceğimiz
olan çocuklarımızın bakanlığımız kontrolünde denetiminde yetiştirilen kültür
mantarlarından daha fazla mantar tüketerek daha sağlıklı bir hayat sürmesine
vesile olacağını belirtti.
İlimizde
mantar üretimi ile ilgili başarı hikayesinin olduğunu,Kırsalda yeni bir
istihdam alanı ve üretim deseni oluşturmak, bölgemizin ihtiyaç duyduğu mantarı
Samsun’da üretip, ilimizi mantar üretim merkezi haline getirmek amacıyla
İlimizde 2009 yılında başlayan Yemeklik Kültür mantarı yetiştiriciliğini
geliştirme projemiz İlkadım Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma
Vakfının (SRAP) Sosyal güvencesi olmayan gelir seviyesi düşük 2 üreticimizle
başlamış iki üreticimizin başarısı diğer üretici adaylarına güzel bir model olmuştur.
Şu an itibari ile Samsunda tüketilen mantar miktarı kadarmantar artık ilimizde
üretilmektedir.
Kadın
girişimciler başta olmak üzere gelir seviyesi düşük, ekonomik kalkınmaya
istekli maddi imkânlarını zorlayan fakat yetişemeyen girişimcilere yönelik 2016
yılında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız ilk defa uygulamaya koyduğu
Genç Çiftçilerin Kırsal Alanda Hibe Desteği Programıyla, mantar üretimini hibe
programına dâhil etmiş, 2016-2017 yıllarında toplam 16 Genç çiftçimize 480 Bin
TL hibe verilmiş, bu desteğin 11’inden kadın üreticilerimiz yararlanmıştır. Bakanlığımızın
2016 ve 2017 yıllarında sunduğu destekler sayesinde ve kendi öz
kaynaklarımızla samsunda mantar üretimi son iki yılda 140 tondan 10 kat
büyüyerek 1500 tonlara yaklaşmıştır.
2018 Nisan ayı itibariyle Samsunda 70 üreticiyle 115
mantar evinde 1500 tonlara yakın yıllık mantar üretimimiz bulunmaktadır. Samsun
Mantar üreticilerimiz sayesinde halkımız günlük taze mantarlarla ve proteinle
buluşturulmuştur.Yerelde
ürettiğimiz mantar Samsun, Amasya, Ordu, Giresun, Trabzon, Sinop ve 2017
yılından itibaren Gürcistana, Gürcistan üzerinden ise Rusya’ya satılmaktadır.
Samsun’da
şu an üretilen mantarın doğrudan ve dolaylı olarak Milli Ekonomimize katkısı 10
Milyon TL yi geçmiştir. Bu üretimde 280 kişilik 70 aile direk geçimini
sağlarken, Mantar üreticileri değişik dönemlerinde özellikle hasat döneminde
çoğu kadın 300 kişiye de istihdam kapısı olmuşlardır. Bunun yanında bu proje
ile yan sektörler olan Elektrikçisi, Demircisi, Sucusu, Nakliyecisi, Pazarcısı,
Market, Manav, Hal. Toptancı Esnafı, İnşaat sektörü, Tahıl üreticisi, gibi
sektörlere de dolaylı olarak geçim kaynağı olmuştur.diyerek sözünü Mantar
şenliği programımızın ilimize ve ülkemize mantar üreticilerimiz ve sektörüne
yeni bireyler kazandırması ve hayırlar getirmesini dileyerek sözlerini
tamamladı.
Mantar şenliği
programında halkımıza yarım ton mantar ızgara ikramı verildi ayrıca model
mantar işletme sahibi olarak Çarşamba üreticilerinden Sevda TEMİZ, Mantar
sepeti süsleme yarışması birincisi Kübra ERBEY ve fotoğraf yarışmasında birinci
seçilen Hanife DEMİRTAŞ’ a toplamda 15 ton mantar kompostu ödülü verildi.