T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Elma Karalekesine Dikkat!

Yayın Tarihi : 3.04.2018

         Bölgemizde iklim ve mevsim koşulları nedeniyle elma ve armut bahçelerinde Karaleke hastalığı riski artmıştır. İlimizdeki farklı ilçelerde  bulunan Elektronik Tahmin ve Erken Uyarı cihazlarından alınan veriler de hastalık riskini göstermektedir.

          Yağışlar, yüksek nem ve uygun sıcaklıklar hastalığın gelişimini hızlandıran etmenlerdir. Elma ve Armut Bahçesi olan çiftçilerimizin zaman geçirmeden söz konusu hastalığa karşı, Elma ve Armut  bahçelerini  ilaçlamaları gerekmektedir.

Özellikle aşağıda belirtilen dönemlerde, bahçelerin mutlaka ilaçlı bulundurması gerekmektedir.

1.ilaçlama: Çiçek gözleri kabardığında

2.ilaçlama: Pembe çiçek tomurcuğu döneminde  (Çiçekler ayrı ayrı görüldüğünde)

  1. ilaçlama: Çiçek taç yapraklan %70-80 dökülünce,
  2. ve diğer ilaçlamalar: Meteorolojik koşulların (Yağış, uygun sıcaklık ve nem) hastalığın ilerlemesi için uygun olduğu durumlarda, kullanılan ilaçların etki süreleri dikkate alınarak 7-15 gün ara ile uygulanmalıdır.

                 İlk ilaçlamanın bakırlı ilaçlarla yapılması, daha sonraki ilaçlamalarda ise üst üste aynı ilaçlar yerine farklı etkili maddeye sahip ilaçların kullanılması hastalıkla mücadelede başarı oranını artırmaktadır. İlimiz şartlarında fenolojik durum ve iklim şartları ile tahmin ve erken uyarı sisteminden alınan veriler doğrultusunda Mart ayının son günlerinde 1. İlaçlama zamanının geldiği tespit edilmiştir.  

            Konu ile ilgili olarak İl Müdür Vekili Nail KIRMACI ;üreticilerimizin fenoloji

(çiçeklenme, sürgün ve meyve gelişimi) takibi yaparak talimata uygun biçim ve dozda kullanacakları Zirai Mücadele ilaçlarını reçete ettirmeleri ve bunun içinde en yakın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe Müdürlüklerine veya yetkilendirilmiş ziraat mühendislerine başvurarak gerekli bilgileri almaları kendileri ve ülke ekonomisinin yararına olacağını belirtmişlerdir..