T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Ceviz Antraknozuna Dikkat!

Yayın Tarihi : 3.04.2018

           Ceviz bahçelerinde görülen bir hastalık olan Antraknoz Gnomonia leptostyla Ceviz ağaçlarına ekonomik anlamda önemli zararlara sebep olmaktadır.

          Hastalığın belirtileri, ağacın yaprakçık, meyve, genç sürgün ve yaprak saplarında görülür. Daha çok bir yaprak hastalığı olmasına rağmen, şiddetli enfeksiyonlarda yeşil meyve kabuğunu enfekte ederek meyve içine de geçer.

          Hastalıktan dolayı yaz ortalarında, hastalıklı yaprakların kenarları oluşan nekroz nedeniyle kıvrılır, kurur ve bu yapraklar zamanından önce dökülür. Epidemi yıllarında, sonbahar gelmeden, ağaç tümüyle yapraksız kalabilir.

          Hastalıklı meyvelerin yeşil kabuğu üzerinde, noktalar halinde veya birleşik nekrotik lekeler bulunur. Bunların üzerinde kirli beyaz miselyum örtüsü görülür. Hasta meyvelerin yeşil kabuğu kaldırıldığında, sert kabuk üzerinde koyu lekeler görülür ve böyle meyveler çürür.Yaz aylarının yağışlı geçmesi ve yüksek nem oranı diğer enfeksiyonların da artmasına yol açar. Ülkemizde ceviz üretimi yapılan her yerde rastlanan bu hastalığa karşı kimyasal mücadeleye  zamanında başlanması  ve ilaçlamaların gerektiği sürece tekrarlanması hastalığı önlemek için şarttır.

Özellikle aşağıda belirtilen dönemlerde, bahçelerin mutlaka ilaçlı bulundurması gerekmektedir.

1.ilaçlama: Tomurcukların yeni patlamaya başladığı, yaprakçıkların kedi kulağı olduğu dönemde,

2.İlaçlama: Yapraklardaki, yaprakçıkların yarı büyüklüğünü aldığı dönemde,

3.ilaçlama: Meyvelerin fındık büyüklüğünü aldığı dönemde yapılır.

4.ve diğer ilaçlamalar: Yağışlı geçen yerlerde kullanılan fungisitin etki süresi dikkate alınarak ve enfeksiyon koşulları devam ettiği sürece tekrarlanır.

          Konu ile ilgili olarak İl Müdür Vekili Nail KIRMACI üreticilerimizin bahçelerinde gözlem yaparak çiçeklenme, sürgün ve meyve gelişiminin takibi yaparak talimata uygun biçim ve dozda kullanacakları Zirai Mücadele ilaçlarını reçete ettirmeleri ve bunun içinde en yakın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe Müdürlüklerine veya yetkilendirilmiş ziraat mühendislerine başvurarak gerekli bilgileri almaları kendileri ve ülke ekonomisinin yararına olacağını belirtmişlerdir.