T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Hasat Öncesi Pestisit İzleme Programı İstişare Toplantısı Gerçekleştirildi

Yayın Tarihi : 22.03.2018

19.03.2018 Pazartesi günü, İl Müdürlüğü toplantı salonunda, İl Müdür Yardımcısı Bayram AY başkanlığında, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Lale BAYKAL, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü Meyvecilik Biriminde görevli Ziraat Mühendisi Ercan KARADUMAN, İsmail DÖNMEZ ve Abdulkadir KULEYN ile 17 İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde konu ile görevli teknik personellerin katılımı ile Hasat Öncesi Pestisit İzleme Programı İstişare Toplantısı gerçekleştirildi.

Bitki Koruma Ürünlerinin etiket bilgilerine göre kullanımının denetlenmesi ile insan sağlığına yönelik oluşabilecek risklerin önlenmesi, tarladan sofraya güvenilir ve sağlıklı gıdanın temini, doğal dengenin korunması ve bitkisel üretimin sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla hazırlanan 2018 Yılı Hasat Öncesi Pestisit Denetim Programı Uygulama Talimatı (22.02.2018) Bakanlığımızca yayımlandı.

İl Müdür Yardımcısı Bayram AY yaptığı açılış konuşmalarında; Hasat Öncesi Pestisit Denetimi Programının amacına ulaşır şekilde yürütülmesi gerektiğini, ticari anlamda sebze ve meyve üretimi gerçekleştiren İlimiz üreticilerine konunun öneminin anlatılması gerektiğini, eğitim ve yayımın işimizin en başında yer aldığını, ancak tarladan sofraya güvenilir gıdayı tüketiciye sunmakla mükellef olduğumuzu,  tesadüfi olarak alınacak numunelerde çıkacak kabul edilemez değerlerin de cezasını bulacağını ve bu konuda görevli teknik personelimize de büyük görevler düştüğünü ifade etti.

İlçe müdürlüklerimizde konu ile ilgili olarak görevli olan teknik personellere 13.6.2010 tarihli ve 27610 sayılı Resmi Gazete 'de yayımlanan 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun 15. 20, 31, 32, 39. Maddelerine ve Bitki Koruma Ürünlerinin Önerilmesi, Uygulanması ve Kayıt İşlemleri Hakkında Yönetmelik ve 2018 yılı Hasat Öncesi Pestisit Denetim Programı Uygulama Talimatı kapsamında gerekli bilgilendirmeler yapılmıştır.

Samsun İli 2018 Yılı Hasat Öncesi Pestisit Denetim Programı, 2017 yılında yaşanan eksiklikler, İlimizde hangi etken madde ve ürünlerde sorunlar yaşandığı, İlçe Müdürlüklerine verilecek yetki ve sorumluluklar, cezai işlemler, Üretici Kayıt Defterleri Uygulamaları gibi konularda Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğünde Ziraat Mühendisi Ercan KARADUMAN sunumlarını yaptı.

Bafra ve Çarşamba ilçeleri başta olmak üzere 17 ilçede ticari anlamda sebze ve meyvede tarımsal üretim yapan üreticilerden 2018 yılında hasat öncesinde meyve ve sebzelerinde pestisit kalıntısının tespiti için 537 adet numune alımı planlanmıştır.

Hasat Öncesi Pestisit Denetimi Programı İl ve İlçe Müdürlüklerinde görevli 34 teknik personelimizle yürütülecektir.