T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Fındıkta Yetiştirme Teknikleri ve Külleme Konulu Eğitim Toplantısı Yapıldı

Yayın Tarihi : 16.01.2018

Samsun Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğü teknik elemanlarının eğitici olarak katılımı ile Bafra Ziraat Odası organizasyonunda 11.01.2018 günü "Fındıkta Yetiştirme Teknikleri ve Külleme Hastalığı ile Mücadele" konulu eğitim toplantısı gerçekleştirildi.

 

İl Müdürlüğünde görevli Ziraat Mühendisi Hidayet CANDEMİR, Dr. Asuman SEZER ve Ziraat Mühendisi Murat DENİZ'in görev aldığı program etkinliğine; İl Müdürü Nail KIRMACI, İl Müdür yardımcısı Bayram AY, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Namık AKGÜL, İlçe Kaymakamı Ali Fuat TÜRKEL,  Ziraat Odası Başkanı Osman TOSUNER, Bafra İlçe Müdürü Ahmet DURSUN,  Bafra İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden teknik personel, görevli tarım danışmanları ve çok sayıda fındık üreticisi katıldı. Eğitim toplantısında; "Fındıkta Yetiştirme Teknikleri" konusunda Hidayet CANDEMİR, "Külleme Hastalığı İle Mücadele" ve  "Fındık Dip Sürgünü Temizliğinde Azotlu Çözelti Uygulaması" konusunda Dr. Asuman SEZER tarafından katılımcılara sunum eşliğinde bilgi aktarılarak üreticilerden gelen sorular cevaplandırıldı.

 

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Nail KIRMACI, program kapsamında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin fındık üretim değeri bakımından Dünya'da % 70 oranında önemli bir paya sahip olduğunu, bununla birlikte verim değerleri yönünden birçok fındık üreticisi ülkelerden daha düşük olduğunu belirterek, bunun nedenlerinin başında fındık bahçelerinin yaşlı olması, bahçelerin geleneksel yöntemlere göre ve karışık çeşitlerle tesis edilmiş olması, budama, gübreleme ve sulama uygulamalarının yetersiz ve yanlış tekniklerle yapılıyor olmasının yanı sıra hastalık ve zararlılar ile mücadelenin yeterli ve gerektiği şekilde yapılamamasının geldiğini söyledi. İlimiz ürün deseninde ve ekonomisinde önemli paya sahip olan fındığın 934.000 dekar alanda üretiminin yapıldığını, üreticilerin bilgi ve becerilerinin artırılmasına yönelik eğitim faaliyetlerine aralıksız devam edileceğini, son yıllarda fındık bahçelerinde yaygın olarak görülen külleme hastalığının verim ve kalite düşüklüğüne sebep olması nedeniyle de zamanında ve tekniğine göre mücadele yapılmasının çok önemli olduğunu  ifade etti. Fındık üretiminde dip sürgün temizliğinin kültürel mücadele açısından önemli ve maliyetli olması dolayısıyla, yeni teknik olan azotlu çözelti uygulamalarının maliyetleri azaltması yönüyle üreticilerin dikkatini çekmesi gerektiğini söyledi. Katılımcıların ilgi ile izledikleri toplantı etkinliği teşekkür konuşmaları ile sona erdi.