T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Okul Kantinlerinde Gıda Güvenilirliğine Dair Denetim ve Kontroller

Yayın Tarihi : 30.09.2017

          Samsun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sayın Nail KIRMACI, yeni öğretim yılının başlaması nedeniyle verdiği demeçte, "Yeni başlayan eğitim ve öğretim yılı nedeniyle öğrencilerimizin sağlıklı beslenebilmeleri açısından okul kantinleri ve yemekhanelerinin sağlıklı ve güvenilir gıda arzını sağlayabilmek için bu işletmelerin denetimleri ve kontrolleri kurumumuzun önceliği haline gelmiştir. Bu nedenle İl Müdürlüğümüz tarafından İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerimize yazılı talimat gönderilerek okul kantin ve yemekhanelerinin denetimlerine öncelik verilmesi istenmiştir.

           Bir ülkenin sosyal ve ekonomik yönden beklenen uygarlık seviyesine ulaşabilmesi ancak bedensel ve zihinsel yönden güçlü, sağlıklı ve yetenekli bireylerin varlığına bağlıdır. Bu bireylerin yetişmesi için çocukluktan itibaren sağlıklı ve dengeli beslenmenin çok büyük önemi vardır. Gıda güvenilirliği ve beslenme konularında birincil üretimden son tüketiciye kadar olan gıda zincirinin tüm aşamalarında eğitimin arttırılması, tüketicilerin bilinçlendirilmesi sağlanmalıdır. Tüm zinciri içine alan bir yaklaşımla gıda üretimi gerçekleştirilmeli, toplum sağlığının en iyi şekilde korunması için zincirdeki her bir bağlantının bir diğerinden güçlü olması gerekmektedir. Ancak bu şekilde sağlıklı bireylerin yetişmesi mümkün olacaktır.

           Okul yemekhaneleri ve kantinlerinde sunulan gıdaların hazırlanma ve servis koşulları, gıda güvenirliliği ve çocuklarımızın sağlıklı beslenmesi açısından çok önemlidir. Gıdanın hazırlanmasından servis edilmesi aşamasına kadar gerekli olan asgari, teknik ve hijyenik koşulların yerine getirilmesi gerekmektedir. Gıda kaynaklı hastalıklarda personel hijyen eksikliği büyük rol oynamaktadır. Tuvaletten sonra eldeki zararlı mikroorganizmalar personel aracılığıyla taşınarak, gıda ile temas eden yüzeylere ve gıdalara bulaşmaktadır. Bu yüzden tüm gıda çalışanları el yıkama prosedürünü uygulanmalıdır. 5 Temmuz 2013 tarih ve 28550 sayılı "Hijyen Eğitim Yönetmeliği"ne göre, gıda sektöründe çalışan personele hijyen eğitimi zorunluluğu getirilmiştir.

            Millî Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim ve öğretim kurumları bünyesinde faaliyet gösteren yemekhane, kantin, kafeterya, büfe, çay ocağı gibi gıda işletmelerinin özel hijyen şartla­rına, gıda güvenilirliğine ve resmî kontrolüne ilişkin kuralları belirlemek amacıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından "Okul Kantinlerine Dair Özel Hijyen Kuralları Yönet­meliği" yayınlanmıştır (http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/02/20130205-5.htm). Söz konusu yönetmelikte, çocukların daha hijyenik koşullarda güvenilir gıdaya ulaşması için, okul kantinlerinde uyulması gereken temel kurallar yer almaktadır. Bu kuralların işletme yetkilileri tarafından kolay anlaşılabilir ve uygulanabilir olmasını sağlamak amacı ile "Okul Kantinlerine Dair Özel Hijyen Kılavuzu" basılmıştır. Sağlıklı ve güvenilir gıda tüketimi için bahsedilen yönetmelik gerekliliklerinin sağlanması gerekir.

             Samsun merkezinde ve diğer ilçelerinde toplam 412 adet okul kantin işletmesi olup, yasal mevzuata uygunluğun sağlanıp sağlanmadığı tüm eğitim-öğretim yıl içinde yapılan denetim ve kontroller ile tespit edilmektedir. 2017 yılı içerisinde okul kantinlerine yönelik 552 denetim yapılmıştır. Uygunsuzlukların tespiti ve verilen süre içerisinde tamamlanmadığının tespiti halinde gerekli idari para cezası uygulanmaktadır. Bununla birlikte, okul idarecileri ve hatta velilerin de sık sık okul kantini ve yemekhanelerinde gözlemde bulunmaları ve karşılaştıkları olumsuzlukları Alo Gıda 174 aracılığı ile kurumumuza bildirmeleri gıda güvenliği zincirini daha etkili hale getirecektir. Çünkü en iyi denetçi tüketicidir.

             Çocuklarımızın daha sağlıklı beslenebilmeleri için, İl Müdürlüğümüz tarafından etkin kontrollerimiz devam etmektedir. Okul yönetimi tarafından yapılan denetimlerde gıda güvenilirliği ve hijyen şartlarında tespit edilen eksikliklerin okul yöneticileri tarafından İl/İlçe Müdürlüklerimiz ile paylaşması ve öğrencilerimizin daha güvenilir ve sağlıklı gıdaya erişimi için işbirliği halinde çalışmaların devamlılığı için gayret göstermekteyiz." demiştir.