T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İlimize Büyük Ödül

Yayın Tarihi : 19.10.2017

          Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığının uygulamaya koyduğu "Tarımda Genç Girişimci Kadınlar Güçleniyor" Proje yarışması, Türkiye finalinde Samsun ili 3. oldu.

          Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nail KIRMACI, Proje ortakları KOSGEB Samsun Hizmet Merkezi Müdürlüğü, Çalışma ve İŞKUR İl Müdürlüğü, İl Müdürlüğümüz ve İlçe Müdürlüklerimizde görev yapan Projenin her aşamasında görev alan bütün ekibi tebrik etti.

           Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca, 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü kapsamında bu yıl üçüncüsü düzenlenen " Girişimci Kadın Çiftçiler Ödül Töreni", Sayın Cumhurbaşkanımızın eşleri Emine ERDOĞAN Hanımefendinin katılımlarıyla Ankara Bilkent Otel ve Kongre Merkezinde gerçekleşti.

           SAMSUN "Ayşe Hanım'ın Çiftliği" projesiyle yarışmaya katılan kadın çiftçimiz, Ayşe AKKUŞ Türkiye 3.'sü oldu.

ÜRETEN KADIN

BÜYÜYEN ANADOLU

GELİŞEN TÜRKİYE

           Bu yıl 3.'sü düzenlenen "Tarımda Genç Girişimci Kadınlar Güçleniyor Programı" Proje Yarışması Türkiye finalinde birincilik ödülünü; "Gelenekten Geleceğe Sumak Ekşisi" projesiyle Kahramanmaraş'tan Sultan KAÇAMAZ,

İkincilik ödülünü "Çıtır Çileğim" projesiyle Batman'dan Lale BASUT,

ve üçüncülük ödülünü de "Ayşe Hanım'ın Çiftliği" projesiyle Samsun'dan Ayşe AKKUŞ alırken,

Jüri özel ödülüne ise, "Dağların Ekmeği Ballandı" projesiyle Aydın'dan Hafize ALTINAY layık görüldü.

           Konuşmasında tarım alanında kadın girişimciliğinin güçlendirilmesi ve girişimci kadın çiftçilerin ödüllendirilmesi vesilesiyle birlikte olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Sayın Emine ERDOĞAN; kadınların evde, işte, tarlada, hayatın her alanında var olduklarına ve birikimlerini ortaya koyduklarına dikkat çekti.

"Kadın elinin değdiği her iş değer kazanıp bereketleniyor"

          Emine ERDOĞAN, kadınların makine, ekipman desteğiyle iş kurmalarının sağlandığını ve hibe programlarından faydalanmaları için pozitif ayrımcılık yapıldığını belirterek; "İl ziyaretlerimiz sırasında kadınlarımızın çok farklı projelere imza attıklarını görüyor ve onlarla gurur duyuyorum. Tarımın değişik alanlarında faaliyet gösteren, yenilikçi kaynakları etkin ve verimli kullanan, bulunduğu çevreye rol model olan kadınlar, gelecek adına umudumuzu arttırıyorlar. Kadın elinin değdiği her iş değer kazanıp bereketleniyor." ifadelerini kullandı.

          Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, Kırsal Alanda Kadının Güçlendirilmesi için Ulusal Eylem Planı'nı hazırlayarak girişimciliğin önünü açtığını hatırlatan Emine ERDOĞAN, kadınların geniş bir yelpazede desteklendiğini, girişimcilik eğitimlerinden proje bazlı çalışmalara kadar kadınlar için yeni imkânların oluşturulduğundan bahsettikten sonra, konuşmasını, "Tüm çiftçi kadınlarımızın 15 Ekim Dünya Çiftçi Kadınlar Günü'nü kutluyor, Anadolu'nun bereketli topraklarının hepimize şifa getirmesini diliyorum. Eli toprak kokan çalışkan kadınlarımızı sevgiyle selamlıyorum. Hasadınız bol, ürününüz bereketli olsun inşallah." sözleriyle sonlandırdı.

"Kadın çiftçilerin projelerini destekliyoruz"

          Sonrasında bir konuşma yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref FAKIBABA ise, Türkiye'nin gelecek planlamalarında tarımın çok büyük bir yeri olduğunu ve olmaya devam edeceğini belirterek, bu nedenle kadın çiftçilerin projelerinin desteklendiğini bildirdi.

          Bakanlığın kapılarının her zaman kadın çiftçilere açık olacağını vurgulayan Bakan, 2 milyondan fazla kadın çiftçiye eğitim verdiklerini ve başarılı olanları ödüllendirdiklerini ifade etti.  FAKIBABA, yürüttükleri "Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programı"nın. 2016 yılı "Avrupa Girişimciliği Teşvik Ödülleri"nde Türkiye'yi temsil eden iki ulusal projeden biri olduğunu söyledi.

          Bakanımız Ahmet Eşref FAKIBABA, kırsal kalkınma desteklerinde kadınlara öncelik verip pozitif ayrımcılık yaptıklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Yüzde 50 hibeli kırsal kalkınma projelerimizde proje sahibinin kadın çiftçi olması veya tarımsal amaçlı kooperatif ve birlik üyesi olması durumlarında 'ilave puan' veriliyor. Böylece kadın çiftçilerimiz proje seçiminde ön sıralara çıkıyor. Genç Çiftçi Programı kapsamında 30 bin lira hibeyle genç girişimci kadınlara öncelik verilmiştir. 2016 yılında başvurusu onaylanan ve hibe almaya hak kazanan 15 bin çiftçinin yüzde 75'ini kadın çiftçilerimiz oluşturmuştur. Pozitif ayrımcılık değil bu, aslında hak verme olayı. Kadınlarımıza haklarını vermek önemli. Ülkemizin, Anadolu'nun kalkınmasını istiyorsak mutlaka ve mutlaka kadınlara önem vermemiz lazım."

         Törene, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref FAKIBABA, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül SAYAN KAYA, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide SARIEROĞLU ile Şekerbank Genel Müdürü Servet TAZE katıldı. 

          Program sonrası TBMM KEFEK Kırsalda Kadının Güçlendirilmesi Alt Komisyonunun davetlisi olarak TBMM'de bir toplantı gerçekleştirildi.