Fındık
üretiminde teknik ve kültürel uygulamaların aksatılmadan yerine getirilmesi
verim ve kaliteyi artırmaktadır. İl
Müdürlüğümüzce 2016 yılında hayata geçirilen “Budama Uygulamalarının Yaygınlaştırılması
Projesi” kapsamında Fındık Üretimi
yapılan İlçelerde kurulan 13 adet örnek bahçelerde bizzat proje ekibi kontrolünde
örnek çiftçiler marifetiyle, analize dayalı ve tekniğine uygun gübreleme,
budama ve dip sürgün kontrolü, külleme, bakteriyel yanıklık, dalkıran, fındık kurdu, yabancı ot gibi zararlı etmenlerle mücadele
uygulamaları yapılarak fındık üreticilerinin görmeleri ve gözlem yapmaları
sağlandı. Örnek bahçelerde iyi bir budama, besleme ve zararlı etmenlerle
mücadele edilmesi neticesinde, bitki sağlığının ve gelişiminin iyileştiği, iyi
bir hava sirkülâsyonu sağlanması neticesinde de külleme, bakteriyel yanıklık
hastalıklarının şiddetinin azaldığı ve buna bağlı olarak daha az sayıda
ilaçlamaya gerek olduğu görüldü. Ayrıca kurak bir sezon geçirilmesine rağmen,
sulama yapılamayan bahçelerde meyve dökülmelerinin çok az olduğu, meyve iç
dolgunluğunun iyi, randımanın ve verimin iyi olduğu tespit edildi. İlimizin
fındık yetiştiriciliği yapılan İlçelerinde budama ve gübreleme teknikleri, Külleme
hastalığı ve Yeşil kokarca ile mücadele,
diğer zararlı etmenler ile mücadele konularında üreticilere yönelik eğitimler
sürdürülmekte olup, İlimiz fındık verimi ve kalitesinin artırılması yönünde
çalışmalar devam etmektedir.
Fındık bahçelerinde bakım ve
besleme işlemlerinin zamanında ve tekniğine uygun yapılması önemlidir. Fındık
hasadının ve kurutma işlemlerinin tamamlandığı bugünlerde vakit geçirmeden bahçede
bakım işlemlerine başlanılmalı; özellikle Külleme ve Bakteriyel yanıklık
hastalıklarına karşı, dip sürgünlerinin temizlenmesi, yere dökülen yaprakların
toplanması, kuruyan, kırılan, uçkurutan zararı ve dalkıran zararı olan dallar ile
iç kısımda gölge oluşturulabilecek sürgünlerin kesilerek bahçe dışına çıkarılması
gerekmektedir. Ayrıca Bakteriyel yanıklık hastalığı ve Mayıs böceği zararı olan
bahçelerde ruhsatlı Bitki Koruma Ürünleri ile ilaçlı mücadele yapılabilir. Yine
her yıl hasattan sonra analiz için uygun biçimde toprak örneği alınarak analiz
ettirilmeli, gübre uygulamaları bu sonuca
göre gerçekleştirilmelidir. Üreticilerimizin düzenli olarak bahçelerini kontrol
etmeleri, hastalık, zararlı ve bitki gelişimi bakımından oluşabilecek arazı
erken fark etmelerini ve başından itibaren önlem almalarını sağlayacaktır.
Ayrıca iklim faktörlerine bağlı olarak bazı yıllar, Amerikan beyaz kelebeği, Kahverengi
koşniller vb. zararlı etmenlerin popülâsyonunda hızlı artış görülebilir. Dolayısıyla
üreticilerimizin bahçelerini ihmal etmemeleri ve duyarlı olmaları önemlidir.
İl ve İlçe Müdürlüklerinde
görevli teknik ekiplerce sahada fındık üreticilerine yönelik toprak örneği
alma, budama, sürgün kontrolü, gübreleme, külleme, dalkıran, fındık kurdu, yabancı ot vb. mücadelesi konularında, çevre dostu tarım sistemleri prensipleri
istikametinde eğitim ve yayım çalışmaları aralıksız devam ettirilmektedir. Konu
ile ilgili üretilen kitapçıklar ve fındık tarım takvimi üreticilerin faydasına
sunulmaktadır. Son yıllarda İl Müdürlüğümüzce sahada gerçekleştirilen
çalışmalar neticesinde fındıkta külleme hastalığı kontrol altına
alınabilmiştir. Konvansiyonel fındık üretiminin yapıldığı fındık bahçelerinde
daha ekonomik ve yeni uygulama olan azotlu çözelti ile dip sürgünü kontrol
yöntemi örnek bahçelerde uygulaması yapılmış ve verime artış olarak yansıması
sağlanmıştır. Ayrıca sürgünlerin bertaraf edilmesi ile bahçede iyi bir havalandırma
sağlanarak külleme hastalığına karşı da ilaçlama sayısı azaltılmıştır.
İlimizde 934.000 dekar alanda
üretimi yapılan ve milli ürünümüz olan fındıkla ilgili İl Müdürlüğümüzce, gerek
yetiştiriciliği gerekse sağlığı konularında halen uygulanmakta olan projelerle
eğitim ve yayım çalışmalarımız hız kesmeden devam etmekte olup, fındık veriminin
yükseltilerek maliyetinin düşürülmesi hedeflenmektedir. Fındık üreticilerimizin, gerçekleştirdiğimiz yayım ve eğitimlere ilgi
göstermeleri, katılmaları, bilgi ve becerilerini artırmaları, İlimiz fındık
üretiminde bilinçli uygulamaların yapılması, verim ve kalitenin artırılması
bakımından son derece önemlidir. Unutulmamalıdır
ki; bakımsız bahçelerde hastalık ve zararlılar yaşam ortamı bulur ve yayılır. O
halde hasat sonrasında işimiz bitmedi, gelecek yılın ürünü için yeni başlıyor.