T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Etlerin Değerlendirilmesi ve Muhafazası

Yayın Tarihi : 7.09.2017

            Kurban Bayramı sonrası, 'Etlerinin İşlenmesi ve Muhafazası' hakkında bir açıklama yapan İl Müdürü Vekili Bekir KARAOSMANOĞLU, etlerle ilgili insan sağlığını tehlikeye sokan uygulamaların tekrarlanmaması için bilinçli tüketici profili oluşturmanın, sağlıklı ve güvenilir gıda açısından oldukça önemli olduğunu söyledi.

            KARAOSMANOĞLU açıklamasının devamında: "Sağlıklı et için; hayvan seçiminden itibaren, kesimi, etlerin değerlendirilmesi, muhafazası ve tüketimine kadar her aşamada dikkat edilmesi gereken birçok unsur bulunmaktadır. Hayvansal gıdalar özellikle et ve et ürünleri, içerdiği zengin besin maddelerinden dolayı, insanlar için olduğu kadar mikroorganizmalar için de önemli bir besin kaynağıdır. Bu nedenle et ürünlerinde mikroorganizmalar hızlı ve kolay çoğalırlar. Kontaminasyon dediğimiz bu bulaşmayı en aza indirmek de alınacak bir takım tedbirlerle mümkün olacaktır.

            Etlerin değerlendirilmesi ve muhafazasında da dikkat edilmesi gereken kritik noktalar vardır. Etler kesimden hemen sonra tüketilmemelidir. Çünkü henüz kas yapısındadır ve et vasfı kazanmamıştır. Ölüm sertliği dediğimiz rigormortis olayının şekillenip etin olgunlaşması için 24 saat soğuk ortamda dinlendirilmesi gerekir.

            Etlerin değerlendirilmesi aşamasında, etlerin önemli bir kısmı kıyma yapılmaktadır. Maalesef yasak olmasına rağmen özellikle kurban bayramı döneminde marketlerin, hatta tuhafiyecilerin önünde bile kıyma çekilmektedir. Kıyma ete göre daha kolay bozulur ve kıyma makineleri de mikroorganizmaların bulaşmasında önemli bir risk oluşturmaktadır. Bu nedenle Gıda tarım ve Hayvancılık Bakanlığından onaylı et parçalama tesisleri ya da kasaplarda çekilmesi gerekmektedir.

            Muhafaza edilecek et veya kıyma porsiyonlar halinde gıda ile temasa uygun poşetlerle -18  ͦ C'de saklanmalı ve 3-4 ay içerisinde tüketilmelidir. Kullanmadan önce +4 ͦ C'de (buzdolabında) bekletilerek çözündürülmeli ve çözdürülmüş et ve kıyma kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır. Bilinçli tüketiciler olarak bu bilgiler ışığında gerekli tedbirleri alarak meydana gelebilecek gıda zehirlenmeleri ve gıda kaynaklı hastalıkların önüne geçebiliriz." dedi.