T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Mera Islah ve Amenajman Açılışı Gerçekleştirildi

Yayın Tarihi : 12.05.2017

            İlimiz Havza İlçesi Arslançayırı mahallesinde 10.05.2017 Çarşamba günü saat 11:00'da Mera Islah ve Amenajman açılışı programı düzenlenmiştir. İl Müdürümüz Sayın Nail KIRMACI konuşmasında;

         Çayır ve meralar ülkemiz hayvancılığına hizmet eden en önemli doğal yem kaynaklarıdır. Ülkemizin büyük bir bölümünde hayvancılığın meraya dayalı olarak yapıldığı düşünülürse bu alanların önemi daha da artmaktadır. Samsun İli Mera varlığının ise 166.899 dekar olup , Havza İlçemiz mera varlığının ise 28.478 dekardır. Meralarımız atalarımızdan bizlere mirastır ve halkımızın ortak mallarıdır, Tahrir kayıtlarına bakılarak mera olarak tescil edilmişlerdir. Meraların tespiti, tahditi, tahsisi, tescili, meraların korunması, lüzumu halinde tahsis amacının değiştirilmesi için 4342 sayılı Mera Kanunu çıkartılarak yasal dayanak sağlanmıştır. Meralarımız ortak varlıklarımız olduğu için bizlerin meralara sahip çıkması gerekmektedir.

          2002 yılı ve 2017 yılları arasında İlimizde 17 adet mera ıslah ve amenajman projesi gerçekleşerek toplam 28.647 dekar meramız ıslah edilmiştir. Halen devam etmekte olan 5 adet mera ıslah ve amenajman projesi ile 5.376 dekar meramızın ıslah çalışmaları yürütülmektedir. Mevcut mera varlığımızın % 20 sinde Mera Islah Projeleri tamamlanmış ve yürütülmektedir. Et ve Süt Meselesinin aslı Ot Meselesidir diyerek bu çalışmaları yaptık.

          2011 yılı Havza İlçe Mera Teknik ekibinin yapmış olduğu çalışmalarda Arslançayırı merasının 153 dekarının işgal edilerek tarla olarak kullanıldığı görülmüş ve işgalciler men edilmiştir. 2013 yılında mera ıslah ve amenajman projesi için yapılan etütler sonucunda işgal edilen alanlarda bitki kompozisyonun çok zayıf olduğu, ot veriminin çok düşük olduğu gözlemlenmiş ve bu sahalarda suni mera tesis edilmesi uygun görülmüştür. Bu sebeple Havza İlçesi Arslançayırı mahallesi mera ıslah ve amenajman projesi 2014 yılında uygulanmaya konulmuş ve 2018 yılında da projemiz sonuçlandırılacaktır. Projemizin toplam bütçesi 486 bin TL olup, 190 bin TL si Bakanlığımız bütçesi tarafından karşılanmaktadır.

          Arslançayırı mevcut mera varlığı 920 dekardır. Proje öncesinde mevcut kaba yem durumunun, büyükbaş ve küçükbaş hayvanların kaba yem ihtiyacını karşılama oranı % 45 iken, proje sonrası % 106 ya çıkarılarak kaba yem açığının ortadan kaldırılması hedeflenmiştir.

           Proje kapsamında hayvanların refahı için otlatmayı düzenleyici yapı ve tesisler kapsamında 50 ton kapasiteli su deposu, 3 adet yeni hayvan suluğu yapılmış ve 4 adet mevcutta bulunan sulukların tamir ve bakımları gerçekleştirilmiştir. Meramızın sınırları tel örgü ile çevrilmiştir, meranın sınıfının iyi hale getirilmesi için kimyevi gübreleme uygulamaı ve suni mera tesis edilmesi gerçekleştirilmiştir. Arslançayırı mahallesi yem bitki ekiliş alanlarının artırılması için çiftçilerimize yem bitkileri tohumlukları tedarik edilerek, ekimleri gerçekleştirilmiştir.