T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Samsun'da Tarım Koordinasyon Toplantısı Yapıldı

Yayın Tarihi : 10.05.2017

Samsun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz organizasyonu kapsamında Valimiz Sayın İbrahim ŞAHİN'in başkanlığında  08.05.2017 Pazartesi günü saat 09.00'da, Atakum Grand Amisos Otel'de Samsun'da tarımla ilişiği bulunan resmi kurumlar arasında düzenlenen Tarım İl Koordinasyon toplantısı yapıldı. Toplantıya Ondokuzmayıs Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prf.Dr. Vedat CEYHAN, Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Prf.Dr.Yusuf DEMİR, Veteriner Fakültesi Dekan Vekili Prf.Dr.Murat GÜZEL, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sefer ARLI, , Tarım Kredi Kooperatifleri Bölge Müdürü Mustafa DOYURUCUOĞLU, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nail KIRMACI,   Gıda Kontrol Laboratuar Müdürü Osman AYDIN, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr.Kibar AK, Tarım ve Kırsal Kalkınma ve Destekleme Kurumu İl Koordinatörü Bülent TURAN, , TMO Şube Müdürü Derya ŞAHİNLER, Tohum Sertifikasyon Test Müdürü Tahir ATAR, Zirai Karantina Müdürü Mehmet Fatih ÖZDEMİR, Samsun Limanı Veteriner Sınır Kontrol Noktası İl Müdür V. İlhan ŞAHİN, Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Emre OZAN, Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Mehmet Akif ÖZDEMİR,  Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden Müdür Yardımcıları Resul KARAKUŞ ve Bekir KARAOSMANOĞLU, Gıda ve Yem Şube Müdürü Semra GÜLTEN, Tarımsal Altyapı ve Arazi Değerlendirme Şube Müdürü Lale BAYKAL, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Bayram AY, Balıkçılık ve Su ürünleri Şube Müdürü İcabi ÇAĞAN, Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü V. Emre BEKTAŞ, Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Orhan ŞANLI, Arazi Edindirme Şube Müdürü Yetkin ESEN, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Erol BAŞ, İdari ve Mali İşler Şube Müdürü İsa SEZGİN katılmışlardır.


Atakum Grand Amisos Otel'de düzenlenen kahvaltı sonrası İl Müdürümüz Nail KIRMACI, Tarım İl Koordinasyon toplantısı hakkında bilgi vererek bir konuşma yaptı ve toplantı ile ilgili düşüncelerini şu şekilde aktardı: "Öncelikle bu toplantıları bundan sonra tekrar canlandırmak ve daha verimli, daha etkin bir hale getirmek istiyoruz. İkinci olarak yeni toplantının tarihinin de muhakkak belirlenmesi gerektiğini düşünüyorum.  Elimizde çok fazla dalda konu  var. Her oturumda bir kurum kendisinin çalışma faaliyet alanlarını bizlere kısaca izah etmeli. Örnek olarak son zamanlarda zirai meteorolojiyle ilgili çalışma var bunu herkesin, eğiticilerin de duyması gerektiğini düşünüyorum."

 

Valimiz Sayın İbrahim ŞAHİN yaptığı konuşmasında, "Öncelikle tarım ile ilgili böyle bir ilk koordinasyon toplantısının yapılması isabet olmuş. Samsun'da çok önemli iki ovamız var. Birisi batımızda Bafra Ovası, doğumuzda Çarşamba Ovası. Bizim bu ovalarımızı daha verimli nasıl kullanırız hakkında kafa yormamız lazım. Biz ilimiz Dereköy mevkiinde Ağız Sütü Üretim Tesisini kuracağız. Bununla ilgili bütün girişimler bitti, ihale süreci başladı.  Değerli Arkadaşlar; Çokça toplantı yapılıyor ama toplantı olmadan da olmuyor. Bir koordinasyon sağlamamız gerekiyor. Koordinasyon sağlayamazsak bir başıboşsuzluk olur. Samsun göç alıyor, ama aynı zamanda göç veriyor. İyi bir yönlendirmeyle ve yönetmeyle Samsun'dan göçü engelleyip burada tutabiliriz. Nerede bir hareket varsa orada bir bereket vardır.   Bu koordinasyon toplantısında öncelikle kurumların kapasitelerini çok iyi tartmamız gerekiyor. Bu toplantılarda bir sinerji oluşturmamız gerekiyor. Bir araya gelip daha iyi tarımı Samsun'a nasıl tanıtırız. Samsun'daki tarımla ilgili bizler yapmamız gereken şeyleri belirlemeliyiz ki ciddi anlamda mesafe alalım. Samsun'dan diğer illere ve yurt dışına hangi tarım ürünlerini gönderirsek çok daha para kazanırız, ya da uzun süreli sürdürülebilir tarımsal ihracat yaparız. Bunlarla ilgili ciddi anlamda kafa yormamız gerekiyor. Ne yaparsak yapalım klasik tarımla mesafe almamız mümkün değil. Artık bu açığı başka ülkeler kapatıyor. Türkiye'yi hep Tarım ve Hayvancılık ülkesi diye kandırdılar. Bunu biz İlkokulda, Ortaokulda ve Lisede kitaplarımızda hep böyle gördük ve okuduk. Batı ülkelerini de sanayi ülkeleri olarak okuduk. Burada limana bir gemi yanaştığında mısır veya buğday Amerika'dan geliyor. Peynir Hollanda'dan geliyor. Hayvan Almanya ve Hollanda'dan geliyor. Bizim kendimizi Tarım ve Hayvancılık ülkesi gibi sınıflama yerine, biz hem Tarım, hem Hayvancılık, hem Sanayi, hem de Endüstri ülkesi olalım. Bu anlamda herkes üzerine düşen görevi yapsın.  


Benim bürokrat arkadaşlardan bir istirhamım var. Devletin sizlere biçtiği sınırlarda yetinmeyin. Bizlere biçilen görev alanı dışında fiili durum oluşturup çıkmamız gerekiyor. Bunu gerek eğitimle, gerekse size verilen görevleri yaptıktan sonra, şu an yaptığımız gibi enerjilerimizi biriktirip aynı istikamete bakmamız gerekiyor. Olmaz kavramını lugatımızdan çıkarmamız gerekiyor. Her şey olur sadece imkansızlar zaman alır. Buna inanırsak biz bir sürü şeyi gerçekleştiririz. Bu toplantının yapılmasında emeği geçen, katkısı olan herkese çok teşekkür ediyorum. Hepinizi sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum."dedi.


Valimiz Sayın İbrahim ŞAHİN'in konuşmasının ardından Tarım İl Koordinasyon Toplantısına katılan resmi kurum yetkilileri sırayla görüşlerini belirterek, konu hakkında açıklamalarda bulundu. Son olarak Valimiz; bu toplantıların bundan sonra 3 ayda bir rutin olarak yapılmasının gerektiğini ve toplantılara tarım ile ilgili sivil toplum örgütlerini, önder ve örnek çiftçilerimizin de katılımlarının sağlanmasının yararlı olacağına inandığını dile getirdi.