T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Fındıkta Külleme Hastalığı Mücadelesinde Yeni Teknikler Konulu Panel Gerçekleştirildi

Yayın Tarihi : 27.03.2017

          Samsun Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından 23.03.2017 günü "Fındıkta Külleme Hastalığı Mücadelesinde Yeni Teknikler " konulu panel   gerçekleştirildi.

          Panelist olarak Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde görevli Uzman Ziraat Yüksek Mühendisi Ümit ESER, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat fakültesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Ümit SERDAR ve Samsun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden Ziraat Mühendisi Hidayet CANDEMİR'in görev aldığı program etkinliğine  Terme, Çarşamba, Salıpazarı, Ayvacık, Tekkeköy, Canik, Atakum, İlkadım, 19 Mayıs, Asarcık, Alaçam, Bafra, Yakakent  İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerinden çok sayıda teknik personel, Samsun Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı, Ziraat Odası başkanları, Üretici Birlikleri Yöneticileri ve görevli Teknik Danışmanlar, Serbest Ziraat Mühendisi Danışmanları, sektör paydaşı kurum ve kuruluşların temsilcileri ve çok sayıda fındık üreticisi  katılım sağladı.

          Samsun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Nail KIRMACI, İl Müdür Yardımcısı Resul KARAKUŞ, Şube ve  İlçe Müdürleri, teknik elemanlar ile çok sayıda fındık üreticisinin katıldığı  panelde, "Fındıkta Külleme Hastalığı İle Mücadele" konusunda Uzman Ümit Eser , "Fındık Dip Sürgünü Temizliğinde Azotlu Çözelti Uygulaması" konusunda Prof. Dr. Ümit SERDAR, "Samsunda Fındık Üretim Potansiyeli ve Bitki Sağlığı Çalışmaları" konusunda Ziraat Mühendisi Hidayet CANDEMİR tarafından  katılımcılara sunum yapılarak soruları cevaplandırıldı.

          İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Nail KIRMACI, program kapsamında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Fındık üretim alanı ve üretim olarak Dünya'da % 70 oranında önemli bir paya sahip olduğunu bununla birlikte verim değerleri yönünden birçok fındık üreticisi ülkelerden daha düşük olduğunu belirterek, bunun nedenlerinin başında ise İklim faktörleri, arazilerin parçalı olması, fındık bahçelerinin yaşlı olması, bahçelerin geleneksel yöntemlere göre ve karışık çeşitlerle tesis edilmiş olması, budama ve gübreleme   uygulamalarının yetersiz ve yanlış tekniklerle yapılıyor olmasının yanı sıra hastalık ve zararlılar ile mücadelenin yeterli ve gerektiği şekilde yapılamamasının geldiğini söyledi. Son yıllarda fındık bahçelerinde yaygın olarak görülen külleme hastalığının verim ve kalite düşüklüğüne sebep olması nedeniyle zamanında ve  tekniğine göre mücadele yapılmasının çok önemli olduğunu   ifade etti.​

          Panel programı kapsamında, ekonomik kayıplara sebep olabilen Fındıkta külleme hastalığı ile mücadele tekniklerinin yanı sıra fındık üretiminde dip sürgün temizliğinin kültürel mücadele açısından çok önemli ve maliyetli olması dolayısıyla, yeni teknik olan  azotlu çözelti uygulamaları maliyetleri azaltması yönüyle  dikkati çekti. Katılımcıların ilgi ile izledikleri panel etkinliği teşekkür konuşmaları ile sona erdi.