T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Et ve Et Ürünleri İşletmelerinde, İlçeler Arası Çapraz Denetim Konulu Toplantı Yapıldı

Yayın Tarihi : 1.03.2017

           Samsun halkının güvenilir, sağlıklı et tüketimini sağlamak adına ilimiz ilçeleri arasında yapılacak çapraz denetim öncesi gıda kontrolörleri ve veteriner hekimlerinin mevzuat açısından bilgi güncellemesi yapmak amacıyla İl Müdür Yardımcısı Bekir KARAOSMANOĞLU, Gıda ve Yem Şube Müdürü Semra GÜLTEN ve Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Turgut GÜLER'in de katılımlarıyla 23 Şubat 2017 tarihinde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde toplantı düzenlenmiştir. Toplantıya, İl ve İlçe Müdürlüklerinden 40 Gıda Mühendisi ve 38 Veteriner Hekim olmak üzere toplam 78 personel katılmıştır.

          Toplantının açılış konuşmasını yapan İl Müdür Yardımcısı Bekir KARAOSMANOĞLU İlçe Müdürlüklerimizdeki denetim elemanlarının görev alacağı çapraz denetimlerle et ve et ürünleri denetimlerinde etkinliğin arttırılmasının amaçlandığını, Samsun halkının sağlıklı gıda tüketimi açısından, riskli ürün grubu olan et ve et ürünleri işletmelerinde yapılacak bu denetimlerin çok önemli olduğunu söyledi ve tüm katılımcılara çalışmalarında başarılar diledi.

           Gıda ve Yem Şube Müdürü Semra GÜLTEN, et ve et ürünleri denetimleri için İlçe Müdürlüklerinde ve Gıda ve Yem Şube Müdürlüğünde görevli gıda kontrolörleri ve Veteriner Hekimlerden ekipler oluşturulacağını ve bu ekiplerin çapraz olarak, görev yaptıkları ilçelerden faklı ilçelerde denetim yapacaklarını belirtti. Böylece denetimlerin daha etkin bir şekilde yapılacağını ifade eden Semra GÜLTEN, bu toplantının amacının 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Gıda ve Yem Kanunu çerçevesinde yapılacak çapraz denetimlerde uygulama birlikteliğinin sağlanması için bilgi alışverişi olduğunu söyledi.

           Toplantıda, 5996 Sayılı Kanun kapsamında et ve et ürünleri denetimlerinde dikkat edilmesi gereken hususlar ve konuyla ilgi mevzuat hakkında, Veteriner Hekim Abdullah BAYAR ve Veteriner Hekim Sabri AKMAN katılımcılara bilgi vermiştir.

           Gıda ve Yem Şube Müdürlüğünde görevli Konu Uzmanı Veteriner Hekim Abdullah BAYAR, Et ve Et Ürünleri Tebliğinde yapılan değişiklikleri anlatmıştır. Buna göre, kasap faaliyeti gösteren işyerlerinin günlük olarak 10 kg'ı geçmeyecek şekilde asgari teknik ve hijyenik koşullara uyulmak şartı ile köfte üretilip satılabilecektir. Kasap işletmelerinde   sakatatların, kanatlı eti gibi ambalajlı, paketli ve etiketli olarak, ambalaj bütünlüğü bozulmadan satışının yapılabileceği, kanatlı eti ve sakatatların dökme olarak satışının yasal olmadığını belirten Veteriner Hekim Abdullah BAYAR, Kırmızı etlerin ise karkas halinde asılı olarak müşteri talebine göre kesilip, parçalanıp verilebileceği, soğuk dolapta sergilenerek satışının yapılabileceğini, kıymanın ise çekilip hazır halde satışının yapılamayacağını,  yalnızca müşteri talebi doğrultusunda çekilip satılabileceğini, kanatlı etinin ise müşterinin satın aldığı ambalajlı ürünün yine müşteri talebi doğrultusunda parçalanabileceği ve bu parçalamada oluşan kanatlı etine ait parçaların tamamının müşteriye verileceğini söyledi.

           Ayrıca, kasaplarda kesimhanelerden gelen karkaslar için soğutucu dolap bulunması gerektiği, parçalanmış kırmızı etlerin sergilenmesi için soğutucu camekanlı dolap bulundurulması, etlerin ahşap kütükler üzerinde değil, yıkanabilir ve dezenfekte edilebilir pürüzsüz yüzeylerde parçalanması gerektiği, kesici aletlerin saplarının ahşap olmaması ve kesici aletlerin paslanmaz malzemeden olması gerektiği ve işletmede sıcak ve soğuk su tertibatı olması gerektiği konularında bilgi vermiştir.

          Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürlüğünden konu uzmanı Veteriner Hekim Sabri AKMAN, kesimhanelerde, evcil tırnaklı hayvanların bütün haldeki karkasları yarım veya çeyrek parçaya, yarım karkaslar ise en fazla üç parçaya ayrılabileceğini, her bir parçasında sağlık işaretinin olması gerektiği, daha ileri parçalama ve kemiklerin ayrılması işlemlerinin ise bir parçalama tesisinde yürütülmesi gerektiğini belitti.

           Ayrıca, Soğutma işlemi ölüm sonrası muayeneyi takiben hemen başlatılması, etin her tarafında, sakatatlar için 3 °C ve diğer etler için 7 °C'den fazla olmayan bir sıcaklığı sağlamak üzere soğutma eğrisi boyunca sıcaklık devamlı düşürülmeli ve bu işlemler kesimhanede gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi.

           Tek araçla birden fazla yere gönderilen karkas sevklerinde Ürünlerin gideceği yerler raporda yazılmak suretiyle tek rapor tanzim edilip gideceği yer sayısı kadar fotokopi ile çoğaltılıp her suret Resmi veteriner hekim tarafından Aslının Aynıdır kaşesi ile kaşelenip Resmi Veteriner Hekim tarafından imzalanacağı konularında da bilgi vermiştir.