T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Tarım Sigortaları Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı

Yayın Tarihi : 15.02.2017

         Devlet Destekli Tarım Sigortaları konusunda, 9 Şubat 2017 Perşembe günü, Zirai Karantina Müdürlüğü toplantı salonunda geniş katılımlı toplantı gerçekleştirildi.

          Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürlüğü koordinasyonunda gerçekleştirilen toplantıya; İl Müdürümüz Nail KIRMACI, İl Müdür Yardımcımız Bekir KARAOSMANOĞLU, TARSİM Bölge Müdürü Bülent YAŞAROĞLU, Bölge Araştırma Yayım Koordinatörü  Ziraat Yüksek Mühendisi Ali ÇANKAYA, Şube ve İlçe Müdürleri, Ziraat Odası başkanları, Üretici ve Yetiştirici Birliklerinin yönetim kademesi, teknik elemanlar, tarım danışmanları ve özel bankaların bölge temsilcileri katılmışlardır.

          TARSİM ve Milli tarım projesi lansman filmi gösterileri ile başlayan toplantıda, açılış konuşması İl Müdürümüz Nail KIRMACI tarafından yapıldı. İl Müdürümüz, yapmış olduğu konuşmada "Tarım, üstü açık bir fabrikadır ve bir takım risklerin etkisi altındadır. Bu riskler doğal, ekonomik ve sosyal boyutlu olup, bir işletmede mal ve can güvenliğini tehdit edici, hatta yok edici özellikler göstermektedir. Tarımda teknik önlemlerle önlenmesi mümkün olmayan risklerin sık görülmesi, genellikle gelir düzeyi düşük çiftçileri bazı yıllar çok zor duruma düşürmektedir. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde  olan birçok ülkede olduğu gibi, tarım sigortaları uygulaması ile bu felaketlerin neden olduğu zararlar önlenebilmektedir. Tarımsal üretimde doğal risklerin başında dolu, don, yangın, kuraklık, fırtına ve sel gelmektedir. Teknolojide meydana gelen gelişmelere karşın, bu risklerin yaratacağı hasarları tamamen önlemek mümkün olamamaktadır. Bu nedenle sigorta, girişimcilik güvencesi olmaktadır. Başka bir ifadeyle, tarım sigortaları, tarımda koruyucu teknik önlemler yeterli olmadığında, risk ve belirsizlikler nedeniyle oluşacak zararı karşılamaya yönelik bir güvenceyi oluşturmaktadır." şeklinde ifadede bulunarak, konunun önem ve ehemmiyetine değinmiş, katılımcılara ve organizasyonda emeği geçenlere teşekkürlerini bildirmiştir.

          TARSİM Bölge Müdürü Bülent YAŞAROĞLU tarafından yapılan sunum ve anlatımda ise; Bitkisel Ürün Sigortası, Sera Sigortası, Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvan Hayat Sigortası, Kümes Hayvanları Hayat Sigortası, Su Ürünleri Hayat Sigortası ve Arıcılık (Arılı Kovan) Sigortası uygulamaları detaylandırılmış, 2017 yılında üreticilerce yoğun bir şekilde dile getirilen ihtiyaçlar ve beklentiler doğrultusunda  sisteme dahil edilen yeni uygulamalar konusunda bilgilendirme yapılmıştır.  Buna göre; bitkisel ürün, sera sigortası, büyükbaş ve küçükbaş hayvan hayat sigortası, kümes hayvancılığı, su ürünleri ve arıcılık (arılı kovan) hayat sigortası kapsamına, 2017 yılında ilk defa pilot olarak belirlenen 81 ilin 81 ilçesinde ilçe bazlı kuraklık verim sigortası ile, buğday ürünü, meyvecilikte ürünün yanında ağaçlar, kiraz ürününde kayıplara neden olan hasat öncesi yağmur, asmalarda üzümün yanında asma yaprağı, hayvanların çalınma riski sigorta kapsamına alınmıştır.

           Bölge Müdürü Bülent YAŞAROĞLU, Samsun İlinde, Fındık başta olmak üzere, yoğun olarak tarımı yapılan ürünler üzerinden ve hayvan sigortaları ile ilgili örnek prim tahsilat, devlet desteği ve hasar karşılama uygulamalarını da göstermiştir.