T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Mandalar Mutlu Çiftçiler Umutlu Projesi Kapsamında Manda Yetiştiriciliği Paneli Yapıldı

Yayın Tarihi : 15.02.2017

         Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca 2012 yılından itibaren uygulamaya başlanan, Tarımsal yeniliklerin yaygınlaştırılması ve Araştırma-Yayım-Çiftçi bağının güçlendirilmesi amacına yönelik Mandalar Mutlu Çiftçiler Umutlu Projesi kapsamında Manda Yetiştiriciliği konulu Panel düzenlenmiştir.

           "Mandalar Mutlu, Çiftçiler Umutlu" Projesi kapsamında Bafra Öğretmenevinde düzenlenen panele Samsun Milletvekili Orhan Kırcalı, Vali Yardımcısı Hacı İbrahim Türkoğlu, Kaymakam Ali Fuat Türkel, Belediye Başkanı Zihni Şahin, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran, Büyük Şehir Belediyesi Genel Sekreter Yrd. Sefer ARLI, TKDK Koordinatörü Bülent TURAN Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Nail Kırmacı, Samsun Manda Yetiştiricileri Birliği Başkanı İsmail Metin, Birlik ve Oda Başkanları ile manda yetiştiricileri katıldı.

           Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü V. Nail KIRMACI, İlimizde manda yetiştiriciliğinin geliştirilmesi, manda süt üretiminin kalite ve kantite olarak arttırılması, manda ürünlerinin ekonomik katma değerlerinin yükseltilmesi ve bu ürünlerin bir marka haline getirilerek ülke ekonomisi açısından sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla, Mandalar Mutlu Çiftçiler Umutlu Projesini çok önemsemekteyim. "Projemizin bütçesini Bakanlığın Eğitim, Yayın ve Yayınlar Dairesi Başkanlığından tahsil ettik. 105 bin liralık bir bütçemiz vardı. Hem yurt içi hem yurt dışı çeşitli teknik geziler düzenledik. Eğitim çalışmaları yaptık. Bu gezilerin ve eğitim çalışmalarının çok ciddi katkılar sağladığına inanıyorum. Dedi.

            OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran, "Manda Yetiştiriciliği konulu panelde üreticilerimize üniversitemizin öğretim üyesi hocaları tarafından bilgilendirme yapması bizi memnun ediyor. Sadece bu alanlarda değil diğer alanlarda da üniversitemizin imkanlarından Samsun'a daha çok fırsat vermek istiyoruz, bilgilendirme yapmak istiyoruz. Bu şekilde üniversitenin imkanlarını milletin hizmetine sunmak fırsatı buluyoruz. Üniversitemizin her alanda daha yaygın bir şekilde kullanılması gerekir" şeklinde konuştu.

           Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin, İlçemiz tarım ve hayvancılık projeleri için alt yapısı müsaittir.  Manda  Yetiştiriciliği  ile  ilgili  bu  projelerin  Üniversite,  Gıda  tarım  Hayvacılı İl  Müdürlüğü ve sivil toplum örgütleriyle beraber yürütülmesinin önemi büyüktür. Projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Dedi. Bafra Kaymakamı Ali  Fuat  TÜRKEL, Yaklaşık 7000  manda varlığı ilİlimizin vÜlkemizin önde gelen  ilçelerinden olması benim için sevindiricidir. Dedi.

           Samsun Milletvekili Orhan Kırcalı, Bafra Ovamızın sadece Türkiyenin değil dünyanında sayılı  ovalarındandır.  Bu  bölgede  eskiden  manda  sürüleri  fazlaydı  ama  daha  sonra  bakım, pazarlama vb. sebepleden dolayı bu sayı çok azaldı.. Son yıllarda yapılan projeler ve teşviklerle eski önemini kazanmaktadır. Üniversitemizin de böyle projelerin içinde olması ülke ekonomisine katkı sağlayacaktır. Dedi

           Konuşmaların ardından Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden Ziraat Mühendisi Murat İYİGÜN    projede     neler      yapıldığı     hakkında     slaytlı     sunum      yaptı. Doç. Dr. İsmail Sezer'in yönettiği panelde Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Erdem Türkiye ve Samsun'daki manda yetiştiriciliğindeki değişimler hakkında bilgi verirken Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği Şube Müdürü Turgut Güler, katılımcıları hayvancılıkta desteklemeler hakkında bilgilendirdi. Daha sonra Yrd.  Doç.  Dr.  Habib  Muruz  da  'manda beslemede doğru  bilinen yanlışlar' hakkında sunum yaptı. Panel soru-cevap ve plaket töreni ile sona erdi.​