T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Tarımsal İşletme Danışmanlığı

Yayın Tarihi : 17.01.2017

            Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 20 Eylül 2016 tarihli Oluru ile Bakanlığımız taşra teşkilatında yer alan İl ve İlçe Müdürlüklerinin daha verimli ve etkin çalışma yürütebilmesi amacıyla "Tarımsal İşletme Danışmanı (TİD)" olarak ifade edilen işletme bazlı yeni bir çalışma modeline geçilmesi kararlaştırılmıştır.

          Konu ile ilgili bir açıklama yapan İl Müdürümüz Nail KIRMACI şunları söyledi: "Tarımsal işletmelerin, Bakanlık hizmetlerinden daha etkin faydalanmaları, bilgi, teknik ve yöntemler konusundaki ihtiyaçlarının zamanında ve yeterli düzeyde karşılanması Bakanlık taşra teşkilatında yer alan il ve ilçe müdürlüklerinin daha etkin, verimli ve bir program dahilinde faaliyet yürütebilmesi amacıyla her tarım işletmesinin en az bir personelin sorumluluğuna verilerek tarımsal işletme bazında yapılan çalışmaları kapsamaktadır.

          İşletme bazlı yeni modelde çalışacak personel, eğitim ve yayım, hayvan sağlığı ve üretimi, bitki sağlığı ve üretimi, desteklemeler ve kontrolü, istatistik ve veri güncelleme görevlerinin yanı sıra ihtiyaç halinde il ve ilçe müdürlükleri tarafından verilecek diğer görevleri de (gıda denetimi, mera, arazi toplulaştırma hizmetleri vb.) yürüteceklerdir. Bu model kapsamında her tarım işletmesinin en az 1 personelin sorumluluğuna verilmesi ve ihtiyaç kadar yedeğinin belirlenmesi kaydıyla birden çok ziraat mühendisi ve/ veya veteriner hekimin görevlendirilmesi, ayrıca ziraat teknikeri/ teknisyeni ve veteriner sağlık teknikeri/teknisyeni ile diğer personellerin uygun görülenlerinin de yardımcı personel olarak sisteme dahil edilmesi kararlaştırılmıştır. Bu bağlamda İl Müdürlüğümüzde toplam 192 Mühendis ve 104 Veteriner Hekim ile çalışmalar başlatılarak sisteme tanımlamaları yapılmıştır. Ekim ayından itibaren ilimizde 4232 bitkisel işletme ve 3118 hayvancılık işletmesi ziyaret edilmiştir. İşletme sahibi çiftçilerimiz İlçe Müdürlüğüne giderek danışmanı ile bilgi alış verişinde bulunabilmektedir.  

          Tarımsal İşletme Danışmanlığı ile Tarımsal işletmelerin giderlerini azaltarak tarımsal üretim değerini ve gelirlerini artırmak ve tarımsal verilerin doğru tespitini yapmak, çiftçilerimizin hizmete ulaşımının kolaylaştırılması amaçlanmaktadır. Hayırlı olmasını diliyorum."