T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Tarım Sigortaları 2017 Uygulamaları

Yayın Tarihi : 17.01.2017

          Tarım Sigortaları 2017 yılı uygulamalarının yer aldığı "Tarım Sigortaları Havuzu Tarafından Kapsama Alınacak Riskler, Ürünler ve Bölgeler ile Prim Desteği Oranlarına İlişkin 2016/9673 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı, 31.12.2016 tarih ve 29935 sayılı Resmi Gazete'de (2. Mükerrer) yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

          Konu hakkında bilgi veren; İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür vekili Nail KIRMACI 2005 yılında çıkartılan Tarım sigortaları kanununda her geçen yıl çiftçilerimizin lehine yeni düzenlemeler yapıldığını, Bu yılda önceki yıl uygulamalarına ilave olarak; buğday ürününde ilçe bazlı kuraklık verim sigortası, kiraz ürününde yağmur riski, meyve ağaçları ile asmaların kendileri ve asma yaprağı,

           Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar için isteğe bağlı hırsızlık riski, açık ve yarı açık sistemde yetiştirilen Kümes hayvanları için ölüm riski, denizlerde ve iç sularda yetiştirilen su ürünlerinin kafes ve ağları için sel ve su baskını riskleri teminat kapsamına alınmıştır.

          Devlet prim desteği oranı; tüm risklerde % 50 oranında uygulanacak, ancak açık alanda yetiştirilen Meyvelerde çiçeklenme dönemi dolayısı ile sigorta paketindeki diğer riskler hariç sadece don riskinde 1/3oranında ek prim desteği,

          Havza ilçemiz Türkiye de 2017 yılında buğday ürününde ilçe bazlı kuraklık verim sigortası uygulanacak pilot ilçeler arasına dâhil edildi. Buğday ürününde sigorta prim tutarının % 60'ı devlet tarafından ödenecektir.

          Samsun'da Tarım Sigortası poliçe sayısı her geçen yıl artarak 2016 yılında 26.072 sayısına ulaşmıştır. 2016 yılı toplam prim tutarı 15.661.406 TL. olup, bunun 8.929.368 TL'si devlet prim desteğidir. Ayrıca ilimiz genelinde zarar gören çiftçilerimize de 3.772.117 TL. tazminat ödenmiştir. Çiftçilerimizin herhangi bir olumsuzluk durumunda mağdur olmamaları için Tarım Sigortasını mutlaka yaptırmaları gerekmektedir. Tarım Sigortası yaptırmayan üreticilerimiz, 2090 sayılı Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Devlet yardımlarından istifade edemeyeceklerdir.

          Değerli Çiftçilerimiz sadece yapılması gereken; Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl/ilçe Müdürlükleri'ne başvurularak, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıt olunup ya da kayıtların güncellenip, ardından yetkili sigorta şirketlerinin acenteleri aracılığıyla sigorta yaptırılmasıdır.

Doğal afetlerin yaşanmayacağı ürünü bol ve bereketli bir yıl diliyorum.