T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Çarşamba'da Fındıkta Tarla Günü Yapıldı

Yayın Tarihi : 9.11.2016

Bakanlığımızca uygulamaya konulan, tarımsal yeniliklerin yaygınlaştırılması amacına yönelik projelerden, Samsun İl Müdürlüğümüz ve  Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü işbirliği ile yürütülen "Fındıkta Budama Uygulamalarının Yaygınlaştırılması Projesi" kapsamında, Çarşamba İlçesi Şeyhgüven  Mahallesi'nde üretici Selami ALTAN'a ait demonstrasyon bahçesinde "Fındıkta Budama Uygulamaları Tarla Günü  Programı"  gerçekleştirildi.

 

Tarla günü etkinliğine; İl Müdür Yardımcısı vekili Erol BAŞ, OMÜ Ziraat  Fakültesi  öğretim üyesi Ümit SERDAR, Dr. Bülent TURAN, Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer AYDEMİR, şube ve ilçe müdürleri,  teknik elemanlar, tarım danışmanları,  ziraat fakültesi öğrencileri, Saraybosna'lı doktora öğrencileri, çiftçi kuruluşları, mahalle muhtarları, çok sayıda üretici ve basın mensubu katılmıştır.

 

Projenin yayım koordinatörü Ziraat Mühendisi Hidayet CANDEMİR, demonstratör çiftçi Selami ALTAN,  ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Vekili Erol BAŞ tarafından birer konuşma yapılmış olup, yapılan konuşmalarda;  Dünya Fındık üretim alanlarının % 79,9 nun Türkiye'de olduğu,  Dünya Fındık üretiminin yaklaşık % 68' inin, Fındık  ihracatının ise % 75,6' nın Türkiye tarafından gerçekleştirildiği belirtilerek, Samsun İlinin ise Türkiye Fındık üretiminde % 13' lük bir paya sahip olduğu ifade edilmiştir. Bununla birlikte, fındıkta verim ve kalite değerlerinin birçok fındık üreticisi ülkelerden daha düşük olduğu, bunun nedenlerinin başında;  fındık bahçelerinin çok yaşlı olması, bahçelerin geleneksel yöntemlere göre ve karışık çeşitlerle tesis edilmiş olmasının yanı sıra, budama uygulamalarının yetersiz ve yanlış tekniklerle yapılıyor olması ve bitki besleme hatalarının geldiği konuşmacılarca ifade edilmiştir.

 

Karadeniz Bölgesi yoğun olmak üzere 39 ilimizde fındık tarımı yapılmaktadır. Türkiye fındık üretim alanlarının yaklaşık 7 milyon dekar, yıllık fındık üretiminin ise yaklaşık 700 bin ton civarında olup; Ordu, Giresun, Samsun, Adapazarı, Trabzon ve Düzce İlinin, Türkiye fındık üretiminin % 91' ini karşılamaktadır. 400 bin çiftçi ailesinin, bağımlılarıyla birlikte 2 milyon kişi geçimini  doğrudan fındık tarımından sağlamakta, dolaylı etkileriyle birlikte fındık üretimi yaklaşık 5 milyon kişiyi alakadar etmektedir.  Türkiye'nin Fındık ihracatı 2,82 milyar dolar olup, bu rakam  Türkiye tarım ürünleri ihracatının % 16, 8 ine tekabül etmektedir.

 

İl Müdür Yardımcısı Vekili Erol BAŞ, fındık meyvesinin tarım ürünleri ihracatımız içerisinde lider ürün olduğunu, Türkiye'de üretilen fındığın sadece % 12'lik bir kısmı iç pazarda tüketildiğini, fındık meyvesinin her yönüyle önemli bir ürün olduğunu belirterek, fındık veriminin düşük olduğunu, buna örnek olarak Türkiye 'de fındık üretim alanlarının İtalya'nın on katı olduğu halde,  üretimin ise İtalya fındık üretiminin ancak 5 katı olduğunu çünkü İtalya'nın fındık veriminin yüksek olduğunu ifade etmiştir.  Erol BAŞ,  fındık üretiminde söz sahibi bir ülke olmamıza karşın, verim değerlerimizin oldukça düşük olduğunu, öyle ki; ABD'de dekara ortalama 305 kg, Gürcistan'da 225 kg, İtalya'da 187 kg, İspanya'da 129 kg verim alınabiliyor iken, Türkiye fındık verim ortalamasının 94 kg civarlarında olduğunu, Samsun İlinin verim ortalamasının ise Türkiye ortalamasına yakın seyrettiğini,  ülke ve il verim ortalamasının artırılması için yaşlı fındık bahçelerinde budama ve diğer yetiştiricilik konularında teknik uygulamalara ağırlık ve öncelik verilmesi gerektiğini, bilhassa Şeyhgüven gibi organik sertifikalı fındık üretiminin yapıldığı bölgelerde ise kültürel önlemlerin daha stratejik ehemmiyete sahip olduğunu belirterek, bu çalışmalarda her kademede emeği geçenlere teşekkürlerini iletmiştir. Bahçe uygulamaları kapsamında, demonstrasyon bahçelerinde doğru ve yanlış budama uygulamaları çiftçilere uygulamalı anlatılarak,  bunun yanında toprak numunesi alımı, çiftlik gübresi uygulamaları, ve organik bitki besin maddesi uygulama teknikleri gösterilmiş, fındık üreticilerinin soruları alınarak cevaplanmıştır. Yoğun çiftçi katılımının olduğu program beğeniyle izlenmiş ve faydalı bulunmuştur.

 

Akabinde katılımcılara yapılan ikramlarla birlikte tarla günü etkinliği sona ermiştir.